Sinds vrijdagochtend tien uur bezetten zo'n negen activisten van 'Kappen met kolen' – een aan Extinction Rebellion gelieerde campagne – het spoor bij de kolenterminal van EMO op de Maasvlakte. Via deze terminal worden bloedkolen uit onder meer Colombia per boot en trein naar het Europese achterland vervoerd. 'Kappen met kolen' vindt dat Nederland sowieso moet stoppen met het gebruik van kolen, maar vindt het feit dat EMO medeplichtig is aan de doorvoer van bloedkolen “ronduit onverteerbaar”.
'Bloedkolen' worden zo genoemd omdat er bij de winning kritische leden van de lokale bevolking – vaak met een inheemse achtergrond – verdwijnen of worden vermoord. Ook worden mensen uit hun huizen verdreven om plaats te maken voor de verwoestende mijnbouw en wordt hun drinkwater en leefomgeving vaak vervuild door de mijnbouwactiviteiten van bedrijven als Drummond en Glencore. Vorig jaar hebben de ngo's PAX en SOMO ook het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam aangesproken op hun ketenverantwoordelijkheid in een zaak bij de OESO.
Ondanks de gedocumenteerde misstanden in landen als Colombia blijft Europa steenkool importeren en gebruiken. Kolen zijn sowieso de meest schadelijke fossiele brandstof voor het klimaat, het milieu en de gezondheid. Het stoken van kolen versnelt klimaatopwarming, en om de opwarming nog enigszins binnen de perken te houden, moeten we zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van steenkool, aldus de actiegroep: “We zitten in een crisis, en daar moet de overheid naar handelen”, aldus een woordvoerder: “We gaan door met deze acties tot de overheid stopt met dit suïcidale beleid en het gebruik van kolen volledig beëindigt”.
''Hoewel in 2015 in Parijs is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen moet worden afgebouwd om de opwarming van de aarde nog enigszins te beperken, is het volume overgeslagen kolen in de haven van Rotterdam in 2022 met zo'n 18% gestegen tot bijna 29 Mton. Daarnaast is de uitstoot van de twee kolencentrales op de Maasvlakte met zo'n 80%(!) gestegen tot 5,4 Mton CO2. De gemeente Rotterdam, grootaandeelhouder van het havenbedrijf, heeft erkend dat we in een klimaatnoodtoestand zitten maar handelt daar niet naar. Daarmee brengt ze de gezondheid en toekomst van huidige en volgende generaties in gevaar''.
''De actie valt samen met het begin van een driedaagse blokkade van de grootste kolenhaven ter wereld in Newcastle (Australië). Wereldwijd neemt het verzet tegen steenkool toe, en met deze blokkade tonen de activisten van Kappen met kolen hun solidariteit met iedereen die wereldwijd in verzet komt tegen steenkolen, of dat nu in Colombia, Zuid-Afrika, Duitsland of Australië is. En terwijl de klimaattop in Bakoe in een impasse lijkt te verzanden, komen activisten in Nederland en elders in actie om de dodelijke kolenketen een halt toe te roepen. Daarmee volgen ze het advies van een door 15.000 wetenschappers ondersteund artikel, waarin wordt opgeroepen zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van kolen als we de gevolgen van de opwarming van de aarde nog enigszins binnen de perken willen houden'', aldus de actiegroep.